vineri, 2 ianuarie 2015

Serialul fenomen- Suleyman Magnificul

Serialul turcesc " Suleyman Magnificul " a rulat la Kanal D timp de doi ani si a generat constant audiente record.Povestea romantata a uneia dintre cele mai importante figuri istorice din toate timpurile, sultanul Suleyman 1, a cucerit iremediabil publicul din Romania, in pofida inadvertentelor istorice.
 Serialul prezinta mai multe aspecte ale vietii sultanului, de la politica sa de expansiune, pana la intrigile din palatul sau din Istambul, si povestea sa de dragoste cu Alexandra, sclava de origine ucranineana, care ajunge in haremul sau si ulterior ii devine sotie luand numele de Hurrem. Aceasta va ajunge sa aibe o mare influenta asupra sultanului, sa-l sfatuiasca in politica si in afaceri, dar si sa-i elimine pe toti din jurul lor care le-au pus relatia in primejdie. Cu multa abilitate ea reuseste sa-l cucereasca definitiv pe sultan si sa o elimine din viata lui pe favorita Mahidevran si mai tarziu pe baiatul lor, Mustafa. 
Asadar serialul face parte din categoria filmelor de popularizare a istoriei, urmarind respectarea adevarului istoric, cel putin in ceia ce priveste prezentarea aspectelor de viata cotidiana, decorurile, sau trasaturile personalitatii conducatorului.
 Dar sa revenim.Succesul definitiv al lui Hurrem a fost obtinut in momentul in care Suleyman decide sa o ia de sotie. Impreuna cei doi dau nastere a cinci copii. Hurrem, fire  extrem de ambitioasa si desteapta reuseste sa trimita la moarte persoanele considerate a fi incomode pentru ascensiunea la putere a fiilor ei. Cele mai mari prejudicii aduse imperiului au fost cauzate de trimiterea la moarte a  marelui vizir Ibrahim Pasa. Omul de baza si prieten intim al sultanului a fost ucis prin strangulare.

O alta victima al acestui mod de executie a fost mostenitorul tronului, printul Mustafa, tanar viteaz, bun si diplomat care a fost acuzat de vini imaginare si ucis mai apoi sub ochii tatalui sau tot prin strangulare.
Nici Hurrem insa nu a scapat de suferinta pricinuita de pierderea propriilor copii. Mehmet, primul sau baiat a fost ucis de furia lui Mahidevran si mai apoi si celalalt baiat care avea probleme grave de sanatate( era cocosat din nastere), se stinge ca urmare a mortii fratelui sau Mustafa. Dupa moartea lui Hurrem cei doi baieti ramasi in cursa spre tron se razboiesc si intr-un final Baiazid moare din ordinul lui Selim (era condamnat la moarte oricum de tatal sau ). Astfel, cale spre ocuparea functiei supreme era deschisa lui Selim singurul mostenitor, cunoscut si ca un betiv, care urca pe tron imediat dupa moartea lui Suleyman. 
 O poveste care te va tine cu sufletul le gura pana la final si care merita vazut mai ales din prisma acestei impletiri cu istoria. 
Pentru cei ce doresc sa vada acest serial Suleyman Magnificul sub domnia iubirii, am o veste buna: va fi redifuzat in totalitate incepand din 3 ianuarie. Vizionare placuta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu