Cartoful, cel mai consumat aliment din lume, este o leguma complecta, hranitoare si foarte sanatoasa. Are in compozitia sa potasiu, un mineral care ne lipseste multora, este bogat in vitamine din complexul B are cantitati semnificative de vitamina C si pretioasa vitamina K, antihemoragica si esentiala in formarea de globule rosii.
Daca e sa luam in calcul numai compozitia variata a cartofului, exista suficiente motive pentru ca aceasta leguma sa ne devina prieten de zi cu zi, fara a-i aduce acuze nefondate: cum ca ingrasa etc.Tocmai aceasta reclama negativa m-a determinat sa ma documentez si, surpriza, am descoperit o multime de lucruru bune despre cartof si vreau sa le impartasesc cu voi.
Astfel cartoful poate fi folosit pe post de medicament in tratarea unor boli. De exemplu pentru gastrita hiperacida se pot consuma 250-300 grame de cartofi fierti, preparati sub forma de budinca, supe, creme cu branza de vaci, cu lapte si unt, neprajite. In bolile de ficat si cele ale cailor biliare este permis consumul de cartofi fierti sau copti chiar in cantitati mai mari.
Persoanele obeze si cele bonlave de diabet nu pot sa se bucure decat intr-o masura limitata de placerea de a savura delicioasele preparate din cartofi. Sucul proaspat obtinut din presarea cartofilor, da rezultate in gastrite hiperacide si in ulcere gastrice si duodenale. Se bea cate o cescuta, de trei-patru ori pe zi, cu circa 5 min inainte de masa , constituind un excelent pansament gastric. De asemenea, pentru bolile de ficat, constipatie, hemoroizi se recomanda sa se bea zilnic timp de o luna cate o jumatate de pahar cu suc proaspat de cartofi.Tot din cartofi cruzi, curatati de coaja si dati pe razatoare se pot face cataplasme care se aplica pe degeraturi, arsuri usoare, crapaturi ale pielii precum si pentru pleoapele umflate sau invinetite.
Feliile de cartofi cruzi, puse pe frunte si legate cu un fular de lana, alina durerile de cap. Cartofii fierti, terciuiti, pusi calzi pe partile dureroase, alina durerile reumatice. Pot fi aplicati fierbinti pe abcese, furuncule pentru a ajuta la coacerea lor.
Si acum ceva pentru noi femeile preocupate in amanunt de tenurile noastre: pentru tenurile uscate si ofilite de timpul geros si de vant care isi pot recapata pros[petimea daca pe pielea curata se aplica o masca preparata dintr-un cartof fiert, zdrobit subtiat cu putin lapte proaspat si un galbenus de ou crud. Amestecul se aplica pe fata usor caldut si se pastreaza 20 minute. Daca tenul este foarte uscat se pot adauga cateva picaturi de ulei de mazline. Masca se indeparteaza cu ceai caldut de musatel.
Mainile muncite, cu pielea aspra si invinetita isi vor recapata aspectul sanatos daca seara, dupa ce s-au terminat treburile in gospodarie, se curata un cartof, se rade pe razatoare, se fierbe cu putina apa, iar pasta se aplica pe locul afectat. Da rezultate bune si pe mainile care se invinetesc la frig.
E surprinzator cate lucruri bune am aflat despre cartofii atat de controversati in ultima vreme.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu