Cred ca nu este camara romaneasca in care toamna sa nu se aseze unul dupa altul, borcane cu cele mai alese muraturi numai bune pentru savurat in zilele reci, cand lemnele pocnesc pe foc.
Se pare ca povestea muraturilor incepe undeva in India, acum foarte multi ani, si de atunci si pana azi, metodele s-au imbunatatit, evoluand odata cu omenirea. Interesant nu? Stiati ca se spune chiar despre vestita regina egipteana, Cleopatra, ca ar fi avut o pasiune pentru muraturi si ca frumusetea sa s-ar fi datorat si consumului de muraturi? Lasand la o parte zvonurile, fara indoiala, noi, romanii am facut o adevarata traditie din umplerea camarilor cu cele mai alese muraturi. Si bine am facut, intrucat acestea, consumate cu moderatie, aduc adevarate beneficii pentru sanatate. Sursa importanta de fier, calciu si magneziu, acestea revigoreaza organismul, fiind foarte bogate in antioxidanti. In plus, pentru ca in prepararea muraturilor se folosesc condimente, cide le include in alimentatie reduce riscul aparitiei afectiunilor digestive. Cine traieste la sat si isi aduce aminte ca bunicii nostri foloseau muraturile ca remedii naturale impotriva viermilor dar si pentru a fortifica organismul si a-l proteja de boli.
Exista, desigur si contraindicatii, cum ar fi persoanele care au probleme cu ficatul sau cu rinichii. Acestora, medicii le recomanda sa consume in mod moderat sau chiar deloc, in functie de gravitatea afectiunilor de care sufera. Persoanele sanatoase in schimb, pot beneficia de calitatile muraturilor in cadrul unor diete pentru reminalizarea organismului, iar unele studii recente spun ca acestea au si o actiune favorabila impotriva cancerului, datorita continutului de substante care anihileaza radicalii liberi.
Dincolo de aceste aspecte, nu este la romani masa de sarbatoare de iarna si nu numai, la care sa nu fie prezente cele mai alese muraturi, in culori si gusturi minunate, iar noi,oamenii gospodari, ne mandrim cu iscusinta cu care asezam in camara roadele toamnei.
Pofta buna va doresc!
Sursa imaginilor Google.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu