Pentru cei care ingrijesc o gradina, mai mica sau mai mare, primavara inseamna lucrari agricole, inclusiv taieri la pomii fructiferi. La taierea pomilor se iau in considerare mai multe aspecte ca stadiul de dezvoltare a pomului, viguarea, specia si soiul acestuia, tipul de coroana pe care urmarim sa-l obtinem, sistemul de cultura. Poate crezi ca e suficient sa tai 2-3 crengi la intamplare ca pomul fructifer, de exemplu, sa te rasplateasca apoi cu zeci de fructe parfumate si dulci, dar lucrurile nu sunt atat de simple cum par. Taierile nu se fac dupa inspiratia de moment, ci presupun tehnici bine determinate, cunostinte aprofundate, pentru a obtine rezultate deosebite. Exista mai multe feluri de taieri, clasificate dupa mai multe criterii. De obicei incepatorii in domeniu pomiculturii, acolo unde ne incadram si noi cei ce detinem cativa pomi in jurul casei, se rezuma la scurtarea ramurilor, la eliminarea celor uscate sau concurente. Dupa scopul taierilor se diferentiaza taieri de formare a coroanei, anulale de intretinere, de fructificare si de intretinere. Dupa sezonul in care se aplica avem doua feluri de taieri, in verde si in uscat.
Taierile in verde, numite si de vara, se executa cand pomul se afla in vegetatie si presupune mai multe operatii, inclusiv eliminarea lastarilor nou aparuti si cu crestere incomoda, pentru a fi mai bine hranite viitoarele ramuri cu rod. Acesti lastari se rup direct cu mana in perioada mai-iunie cand sunt inca mici.Taierile in verde se fac la unele specii precum cires, piersic tmpuriu, chiar imediat dupa culegerea fructelor, pentru a permite pomului sa se refaca in totalitate pana toamna. La cires si cais chiar nu se recomanda taierea ramurilor mai groase de 4-5 cm, deoarece se vindeca greu rana si zona afectata devine poarta de intrare predilecta pentru agentii patogeni.
Taierile in uscat se fac toamna tarziu, sau cel mai bine primavara, devreme cand pomii nu au pornit inca in vegetatie.
Tierile de formare a coroanei incep inca din momenul plantarii si continua inca 4-5 ani, dupa care se aplica taieri de intretinere si fructificare.Pentru obtinerea coroanei dorite, pe langa scurtarea ramurilor se fac si alte interventii, ca aplecarea( inclinarea spre orizontala), dresarea( ridicarea catre verticala ), torsionarea si arcuirea ramurilor, fiecare avand un rol bine determinat, urmarindu-se in special maximizarea recoltei si usurarea culesului.
Va doresc mult succes in aceasta activitate de primavara!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu