sâmbătă, 14 martie 2015

Momentul potrivit pentru taierile pomilor



Pentru cei care ingrijesc o gradina, mai mica sau mai mare, primavara inseamna lucrari agricole, inclusiv taieri la pomii fructiferi. La taierea pomilor se iau in considerare mai multe aspecte ca stadiul de dezvoltare a pomului, viguarea, specia si soiul acestuia, tipul de coroana pe care urmarim sa-l obtinem, sistemul de cultura. Poate crezi ca e suficient sa tai 2-3 crengi la intamplare ca pomul fructifer, de exemplu, sa te rasplateasca apoi cu zeci de fructe parfumate si dulci, dar lucrurile nu sunt atat de simple cum par. Taierile nu se fac dupa inspiratia de moment, ci presupun tehnici bine determinate, cunostinte aprofundate, pentru a obtine rezultate deosebite. Exista mai multe feluri de taieri, clasificate dupa mai multe criterii. De obicei incepatorii in domeniu pomiculturii, acolo unde ne incadram si noi cei ce detinem cativa pomi in jurul casei, se rezuma la scurtarea ramurilor, la eliminarea celor uscate sau concurente. Dupa scopul taierilor se diferentiaza taieri de formare a coroanei, anulale de intretinere, de fructificare si de intretinere. Dupa sezonul in care se aplica avem doua feluri de taieri, in verde si in uscat. 


Taierile in verde, numite si de vara, se executa cand pomul se afla in vegetatie si presupune mai multe operatii, inclusiv eliminarea lastarilor nou aparuti si cu crestere incomoda, pentru a fi mai bine hranite viitoarele ramuri cu rod. Acesti lastari se rup direct cu mana in perioada mai-iunie cand sunt inca mici.Taierile in verde se fac la unele specii precum cires, piersic tmpuriu, chiar imediat dupa culegerea fructelor, pentru a permite pomului sa se refaca in totalitate pana toamna. La cires si cais chiar nu se recomanda taierea ramurilor mai groase de 4-5 cm, deoarece se vindeca greu rana si zona afectata devine poarta de intrare predilecta pentru agentii patogeni.
Taierile in uscat se fac toamna tarziu, sau cel mai bine primavara, devreme cand pomii nu au pornit inca in vegetatie.
Tierile de formare a coroanei incep inca din momenul plantarii  si continua inca 4-5 ani, dupa care se aplica taieri de intretinere si fructificare.Pentru obtinerea coroanei dorite, pe langa scurtarea ramurilor se fac si alte interventii, ca aplecarea( inclinarea spre orizontala), dresarea( ridicarea catre verticala ), torsionarea si arcuirea ramurilor, fiecare avand un rol bine determinat, urmarindu-se in special maximizarea recoltei si usurarea culesului.


Nu trebuie sa va reamintesc de importanta acestor operatii daca va doriti cu adevarat sa ingrijiti pomi in propria gradina. Daca un pom fructifer sau chiar un arbust, este lasat la voia intamplarii, aceasta nu inseamna ca nu va face roade, doar ca mai putin timp, va produce fructe mai slabe calitativ si ca planta va imbatrani si va pieri mai repede. " Un pom gresit taiat este totusi mai bun decat unul netaiat", dar nu inseamna ca taierile se fac oricum, pentru ca pot produce si efecte  adverse. De retinut este ca la taieri se indeparteaza in primul rand ramurile uscate, cele rupte, cele prea dese sau crescute spre interiorul coroanei sau in jos, cele care jeneaza, cele cu rani sau atacate de boli si daunatori, cele concurente si lastarii lacomi. Foarte important este ca indiferent de tipul de tiere este esentil ca aceasta sa se faca precis si curat, adica folosind unelte foarte bine ascutite, astfel incat rana produsa pomului sa fie minima. Diametrul crengilor poate varia, de aceea este bine sa te asiguri ca ai alaturi un ajutor de nadejde, adica o unealta de buna calitate si suficient de puternica pentru operatiunile planificate.
Va doresc mult succes in aceasta activitate de primavara!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu