joi, 26 februarie 2015

Savarine delicioase






Retetele de savarine sunt multe dar baza e intotdeauna aceiasi: coji din aluat dospit, insiropate si ornate cu frisca si toping( eu folosesc toping din comert). Ceea ce vreau sa stiti este ca e foarte usor de facut in cazul in care nu aveti suficienta incredere in cele din comert, sau pur si simplu vreti sa preparati in casa aceasta prajitura.
Iata si reteta: 

Pentru coji avem nevoie de: 


- 500 gr faina,
- 2 oua,
- 2 linguri de zahar,
- un praf de sare,
- 1 pliculet drojdie uscata( sau un cubulet drojdie proaspata),
- 1 cana de lapte caldut,
- putin ulei sau unt moale pt framantat: 50 gr.

 Pentru decor:
- 500 ml smantana pentru frisca,
- zahar pudra in caz ca doriti sa indulciti
putin frisca,
- vanilie optional,
- toping. 
Pentru sirop:
- 2 cani de apa,
- 1 cana de zahar,
- esenta de rom,
- coaja de la o lamaie.
 
Faina, cernuta, se ameseca cu drojdia uscata, se face un cuib in mijloc si se adauga ouale si laptele caldut in care s-a topit zaharul si praful de sare. Se framanta bine pana ce aluatul se desprinde de maini si se lasa la dospit.Cand aluatul si-a dublat volumul se rup bucati egale si se aseaza in formele de savarine unse si tapetate cu faina dupa care se dau la cuptor.Se coc la foc potrivit, in functie de cuptor, si vor fi gata cand se rumenesc frumos. Daca sunt gata se lasa la racit, ideal ar fi sa stea o noapte pentru ca se vor insiropa mai bine. Intre timp ne vom ocupa de sirop: punem apa cu zaharul la fiert si dupa ce a dat in clocot oprim focul si adaugam esenta si coaja de lamaie. Siropul astfel pregatit se lasa la racit.
Daca cojile de savarine si siropul s-au racit sunt gata de insiropat. Savarinele se vor insiropa bine, dar cu atentie sa nu se farame.Se aseaza pe un platou si se decupeaza pentru a fi umplute cu frisca batuta.Deasupra pe capacel se orneaza cu toping.
Asta e tot. simplu nu?



Pofta buna va doresc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu