vineri, 6 februarie 2015

Goji- fructul miraculos

Practic necunoscute pana acum cativa ani in Romania, fructele goji au devenit peste noapte vedeta alimentatiei sanatoase. Totusi sunt putini cei care stiu cu adevarat ce sunt aceste fructe  Goji si in ce mod ne ajuta sa avem un corp sanatos.
Oferta de fructe Goji in Romania nu este prea variata existand putini furnizori la nivel national. De obicei se gasesc la supermarketuri sau la Plafar, insa pretul este destul de piperat. Daca sunteti consumatori de astfel de fructe puteti face economii achizitionand un arbust pe care sa-l plantati in gradina proprie.
Arbustul de goji face parte din familia Solanceelor, cu frunze cazatoare, cu dimensiunile coroanei la maturitate de circa 1,5-2 m.In conditii optime, are o viteza de crestere de 0,5 m/an la maturitate. Provine din mintii Himalaya, provincia Nigxia- China, si temperaturile sunt oarecum apropiate de cele din Romania, asa ca se adapteaza usor la clima noastra.Face fata si temperaturilor scazute din timpul iernii intrucat rezista si la temperaturi de -
30 de grade. Deci se descurca chiar foarte bine in conditiile climatice de la noi din tara, fiind rezistent atat la ger cat si la caldura.Cat priveste solul nu este pretentios (doar sa nu balteasca) insa, este de preferat un sol sanatos. Se descurca bine si intr-un sol argilos, argilo-nisipos sau nisipos cu un pH cuprins intre 6,8 si 8. 
Perioada propice plantarii este primavara sau toamna dupa caderea frunzelor. Arbustii nu au cerinte speciale de sadire. Se planteaza normal, ca orice alt arbust fructifer. Planta devine matura dupa 6 luni. In acest timp este bine sa o stimulati cu putin ingrasamant natural, fie macerat din gunoi de pasarifie urina de la animale in dilutie. Privitor la aspect... este un pletos, seamana cu o umbrela ampla. Infloreste in luna mai-iunie si fructifica incepand cu luna august. Florile sunt hermafrodite si sunt polenizate de albine, avand uneori, in acelasi timp flori, fructe crude si fructe coapte. Are un aspect interesant, exotic. Veti avea un arbust cu roade, dar in acelasi timp, decorativ si foarte interesant, avand ramuri pletoase incarcate de flori si apoi de fructe rosii. Arbustul goji are marele avantajde a nu fi pretentios si de a se adapta conditiilor de mediu, insa este de preferat sa-l plantati intr-un loc mai insorit al gradinii, rezista si in semiumbra dar scade putin cantitatea de fructe. 
Acum sa vorbim despre fructele de goji. Sunt mici de culoare rosu-portocaliu , alungite si au un gust deosebit dulce acrisor. Datorita nutrientilor extraordinari, a proprietatilor terapeutice, a culorii si a gustului placut, chinezii, tibetanii si mongolii cultiva acest fruct de o lunga perioada de timp.



Iata si proprietatile terapeutice ale fructelor: Reprezinta cea mai buna sursa de energie pentru organism. In timp a si primit numeroase aprecieri superlative de: fructul miraculos, fructul sanatatii maxime, super fruct, elixirul tineretii, fructul fericirii sau nemuririi etc. Principalul rol il au in a hrani organismul si de a-l sustine, oferindu-i nutrientii de care are nevoie. Compozitia lor este de negasit in alte plantesi au rol in bunul mers al sanatatii noastre. 
O sinteza a cercetatorilor asupra efectelor fructelor de goji, demonstrate stiintific, subliniaza ca goji este un adaptogen care creste imunitatea organismului si sustine sanatatea organelor vitale, regland cantitatea de zahar din sange. Fortifica functia ficatului, sistemului digestiv si pielea. Mareste alcalinitatea, vitalitatea, ofera protectie ficatului, imbunatateste vederea si curata sangele. Ofera compusi antiimbatranire, imbunatatind structura colagenului, contribuie la sanatatea ochilor, la scaderea tensiunii arteriale si in tratarea diabetului, in bolile cronice ale rinichiului, boli neurologice si reumatice, insomnii, depresii si stari anxioase, slabirea ligamentelor, tuberculoza, hipertensiune etc.
In concluzie acest fruct miraculos ce creste in centrul Asiei, reda sanatatea, frumusetea, vitalitatea si longevitatea  corpului. Pot fi consumate zilnic fara probleme, dat fiind cunoscuta adaptabilitate a lor ridicata. Puteti folosi fructele de goji in orice fel doriti: crude sau uscate, ceaiuri, sucuri, la prajituri in loc de stafide.
Nu-mi ramane decat sa va urez: Pofta buna!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu