Primavara incepe sa-si faca simtita prezenta chiar daca iarna nu se prea da dusa usor. Ghioceii au inceput sa infloreasca, vremea ne alinta cu zile frumoase si insorite si incet incet natura revine la viata. Nu pot sa nu ma gandesc, chiar daca e putin cam devreme, la florile frumos colorate si parfumate ce inveselesc gradina in sezonul cald, si fac din ea un adevarat colt de rai. Cu totii ne dorim ca acasa la noi sa avem macar un coltisor in care sa ne retragem fie sa bem cafeaua fie pur si simplu sa ne adunam gandurile, iar daca stam la curte ar fi si pacat sa nu profitam si sa ne aranjam o gradina pe gustul nostru.
M-am gandit sa prezint unele generalitati necesare cultivatorilor incepatori, pasionati si dornici de infiintarea unei gradini pe langa casa. Bucuria infiintarii unei gradini incepe cu planificarea si gustul pentru gtadinarit, iar pe parcurs se fac tot felul de schimbari.
De la inceput trebuie sa ne gandim si la viitor. Trebuie sa plantam un pom, un arbore, un trandafir cu viata lunga, rizomi sau bulbi care se reinoiesc singuri, plante care vor dainui ani la rand.
Dragostea oamenilor pentru gradinile din curtea casei ramane neschimbata, numai gustul pentru gradinarit si pentru diferite plante se schimba. Se cauta plante noi, stiluri noi, posibilitatile fiind nelimitate. Nici o gradina nu se amenajeaza dupa un plan sablon, un anume tipar. Planul se face in functie de situatia terenului, existand numeroase posibilitati. Totusi, planul incepe cu o lista a dorintelor, a preferintelor, corelate bineinteles, cu posibilitatile de aprovizionare ale fiecarui. Pentru acest lucru nu este nevoie de un artist talentat. Este nevoie de gandire in perspectiva, prevaznd si un drum de acces, eventual daca aveti spatiu un loc de joaca pentru copii, un loc de relaxare umbros vara si cu o priveliste de flori. Enevoie ca gradina sa o admiri chiar din casa, din bucatarie sau chiar de pe strada. Plante si flori se gasesc pentru toate situtiile. Se gasesc plante chiar si pentru spatiile umbrite, precum specii ca lacramioarele sau merisor zis brebenoc( vinca minor), o planta taratoare ce gazoneaza spatiile umbrite.
A gradinari inseamna a cultiva plante. Inceputul trebuie facut cu plante indigene specifice zonei, care sa arate cat mai natural. Pe parcurs se poate veni cu noutati, din cele mai putin pretentioase.
Indemanarea pentru gradinarit nu este neaparat o calificare horticola, o scoala, este mai degraba o practica, o observatie proprie asupra naturii, formandu-se astfel un fel de simt al combinatiilor in grupuri mai mici sau mai mari. Sunt de parere ca dintr-o gradina nu trebuie sa lipseasca ghioceii, primulele, zambilele, narcisele, lalelele ori anemonele.Aveti grija ca intr-un sol prea umed plantele pot suferi mai ales iarna din cauza inghetului. Combinatia de ger si vant este foarte daunatoare, caci plantele nu pot absorbi apa.
In concluzie, gradinaritul presupune solutii atat la alegerea plantelor cat si la intretinerea lor.
De exemplu plantarea bulbilor, in majoritatea lor, se face toamna pentru a beneficia de o perioada de frig de circa 3 luni. Atentie, amanati despartirea bulbilor pana dupa ofilirea frunzelor.
Infiintarea unei gradini incepe de fapt toamna, cand se face saparea sau aratura adanca, care este cea mai importanta lucrare a solului. Iarna apa se infiltreaza in sol,iar geruirea brazdelor contribuie la imbunatatirea structurii solului Primavara, dupa zvantarea terenului incep pregatirile, de semanat si de plantat.
In grdina mea am incepand cu zambile, narcise, lalele, crini, flori anule din seminte de diferite feluri, trandafiri si pana la crizanteme si trebuie sa va spun ca nu e nimic greu in plantarea si ingrijirea florilor atata timp cat o vei face cu pasiune.Experienta capatata si rezultatele bune incurajeaza cultivatorul. Admirand rezultatele eforturilor sale si frumusetea florilor, omul se incarca cu energie, se simte mai sanatos si plin de sperantae.
Spor la treaba!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu