Ingrediente:
Foile maro:
- 12 lingur de zahar,
- 12 linguri de apa,
- 8 linguri de ulei,
- 2 galbenusuri,
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu,
- 1 lingurita otet,
- faina cat cuprinde,
- 1/2 praf de copt,
- un praf de sare.
Foaie de pandispan:
- 6 oua,
- 7 linguri de zahar,
- 6 linguri de ulei,
- coaja de lamaie,
- 6 linguri de faina,
- un praf de sare,
- 1/2 plic praf de copt.
Crema de vanilie:
- 4 galbenusuri,
- 1 litru de lapte,
- 1 cana de faina,
- 1 cana de zahar,
- 2 plicuri zahar vanilat,
- coaja si zeama de la o lamaie,
- 1 pachet de unt.
In plus 800 gr gem de prune.
Vom incepe cu foile maro, pentru care vom pune zaharul la caramelizat, amestecand continuu. Cand zaharul s-a topit de tot se stinge cu apa si se lasa in continuare pe foc pana ce zaharul se dilueaza complect, apoi se da la rece. Cele doua galbenusuri se freaca cu putina sare, se adauga uleiul, siropul de zahar ars, bicarbonatul stins in otet si la final faina amestecata cu praful de copt. Vom obtine un aluat putin lipicios dar care nu ne va creea probleme in a-l intinde usor pe o hartie de copt.Cele doua foi astfel obtinute se coc pe dosul tavii la 180 grade pentru cam 10 min fiecare.
Pentru foaia de pandispan se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se mixeaza cu praful de sare, apoi se adauga treptat zaharul, zaharul vanilat, apoi rand pe rand galbenusurile si coaja de lamaie, la final adaugam faina in ploaie.Coacem foaia de pandispan intr-o tava tapetata cu hartie de copt, pentru circa 30 min la 180 grade.
Pentru prepararea cremei de vanilie frecam galbenusurile cu zaharul apoi adaugam putin lapte si incorporam faina. Restul de lapte se pune la fiert . Cand laptele a fiert, adaugam compozitia mestecand continuu si continuam sa fierbem crema pana se ingroasa. Acum adaugam coaja si zeama de lamaie si zaharul vanilat si lasam crema sa se racoreasca pentru ca mai apoi sa adaugam untul pe care il portionam in cubulete.
Cand toate componentele sunt gata nu ne ramane decat sa asamblam prajitura astfel: Intr-o tava tapetata cu folie alimentara punem prima foaie maro, dupa care un strat generos de crema. Foaia de pandispan o ungem mai intai pe o parte cu gem si o asezam cu grija cu partea cu gem peste crema.Ungem si cealalta parte a foii de pandispan cu gem, adaugam strat de crema si la urma a doua foaie maro. Acoperim prajitura cu folie alimentara si o presam cu ajutorul unui tocator sau orice alta greutate care sa fie distribuita pe toata suprafata prajiturii. Lasam prajitura cam 2-3 ore, sau mai bine peste noapte si dupa portionam.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu