Genul Lilium cuprinde foarte multe specii, originare din zone climatice diferite de la continental la tropical, ceea ce impune si comportamente diferite. Floarea de crin are o vechime de peste 2000 de ani si a fost folosita in ceremoniile religioase , inchinata zeilor.
Cu timpul, producerea de flori de crini a cunoscut o dezvoltare fara precedent in etapa actuala. Crinii se cultiva in gradini ori in ghivece, in functie de sensibilitatea bulbilor la frigul din timpul iernii. In prezent crinii asiatici, hibrizii orientali si hibrizii horticoli domina piata cu flori taiate si tot mereu apar hibrizi si soiuri cu multe varietati noi. Toate florie de crini sunt superbe, dar cele parfumate devin seducatoare. Fie ca sunt cu flori simple, fie ca sunt unicolori, multicolori, cu floare mica sau mare, toti crinii fac flori atragatoare si indragite. Bobocii florilor de crin se deschid pe rand, in momente diferite si traiesc una sau doua saptamani. Ca sa prelungiti viata florilor este bine sa taiati staminele florilor deschise, inainte ca polenul sa se scuture pe petale.
Uneori la vanzare apar flori de crini fara stamine ca sa dureze mai mult, dar si pentru a feri patarea cu polen.
Se spune despre floarea de crin alb este floarea puritatii si vietii fara pacat si ca este inchinata Fecioarei Maria. Stiati asta?
Crinii se cultiva cel mai adesea prin bulbi solzosi. Unii se planteaza toamna, altii primvara in functie de sensibilitatea la frig. In gradina se planteaza mai adanc. In general crinilor nu le place sa fie perturbati si trebuie plantati in locuri definitive pentru mai multi ani.
Verificati inainte de plantare discul bazal al bulbilor care este o tulpina comprimata, care genereaza radacini si plante si care trebuie sa fie sanatos. Discul moale sau brunificat arata ca bulbul este bonlav si planta se dezvolta greu sau mai rau, deloc. Bulbii de crini sunt pereni si intr-o continua activitate. Chiar atunci cand pare inactiv, meristemul apicol produce frunze si initiaza viitorii boboci florali. Radacinile bulbilor trebuie pastrate intacte si nu trebuie expuse uscarii fiind pastrate impreuna cu bulbii in turba uscata, rumegus etc.
Este nevoie ca bulbii de crini sa treaca printr-o perioada de frig, fara inghet, fie in pamant fie in depozit, etc. Frigul intrerupe repausul in care intra vara dupa inflorire si duce la initierea florilor. Temperatura optima este de la 0 la 2 grade, timp de sase saptamani si mai mult la hibrizii orientali. Bulbii netrecuti prin frig nu formeaza flori in varful tulpinii, ci poate aparea un mic bulb.
Crinii au nevoie de zile luminoase lungi, iar intensitatea luminii sa fie puternica. Udarea moderata si uniforma duce la succese. Crinii insa se confrunta si cu niste boli frecvente cum ar fi putregaiul radacinilor iar boala nu se trateaza se va face preventiv dezinsectia bulbilor cu fungicide. La fel si pentru putregaiul tulpinilor.
Cultivati crini atat pentru flori taiate, dar mai ales pentru decorul gradinilor. Mult succes!
Sursa imaginilor Google.ro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu