luni, 22 decembrie 2014

Craciunita- Schlumbergera

Cunoasteti aceasta floare? Eu o stiu prezenta inca din copilarie in casa bunicilor sub denu,irea de Craciunita. Acum am descoperit denumirea oficiala care este mult mai greu de retinut: Schlumbergera. Schlumbergera este de fapt un cactus tropical, unul dintre cei mai raspanditi pe la noi. Eu o stiu in varianta cu flori siclam dar in ultimii ani au aparut si varietati cu flori albe, galbene, portocalii si rosii. Bunica mea o numea si " nu ma deranja" pentru ca e sensibila la schimbarile de amplasament, pierzand astfel bobocii si florile.


Care sunt conditiile optime de vegetatie pentru aceste plante? Pe perioada de iarna au nevoie de temperaturi de 10-15 grade, cu umiditate mai degraba in aer decat la radacina. De fapt aceasta e principala cauza a mortii plantei: excesul de apa la radacina. Este necesar sa-i gasim un loc din care sa nu fim nevoiti sa o mutam niciodata astfel incat sa ne bucuram de valuri de flori in fiecare sezon. In conditii optime floarea poate inflori si de 2-3 ori pe an.Temperatura moderata permite florilor sa aibe o durata mai lunga de viata. Vara e bine daca punem planta in aer liber intr-un loc partial umbrit. Adora aerul proaspat, soarele moderat si ploaia. De fapt ploaia favorizeaza o inflorire vara, care este mai rar intalnita.
Planta se inmulteste usor prin segmente de tulpina recoltate la inceputul verii, lasate o zi sa se cicatrizeze putin si apoi introduse in nisip sau compost pentru a prinde radacini.
Este o planta modesta si fara pretentii deosebite, decorativa prin frumusetea si abundenta florilor din perioada Craciunului si impodobeste cu succes orice camin, aducand un plus de intimitate Sarbatorilor de iarna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu