marți, 23 decembrie 2014

Steaua Craciunului sau Poinsettia

Acum ca tot e sezonul in care predomina cadourile, m-am gandit sa va ofer o alternativa ieftina si de succes pentru femei. Stim cu totii ca acum in preajma sarbatorilor florariile se umplu de astfel de flori spectaculoase numai bune de oferit cadou oricarei femei, fie ca e sotie, sora, mama sau chiar cadru didactic. Dar oare, odata adusa in casele noastre, ce stim despre aceasta planta? Stim sa o ingrijim corespunzator?

Steaua Craciunului reprezinta un simbol natural al sarbatorilor de iarna. Planta creste sub forma unor arbusti, ale caror frunze colorate sunt confundate adeseori cu florile. In luna decembrie frunzele mari, sub forma de petale, se coloreaza in rosu, galben, roz sau crem si tin pana primavara tarziu. Inflorescenta Poinsetiei este, de fapt, un buchet al frunzelor terminale, numite bractee care sunt dispuse in forma de stea, de aici si denumirea de Steaua Craciunului. Adevaratele flori sunt insa niste mici bobite de culoare rosie sau galbena care se formeaza in varfurile tulpinilor pe timpul iernii.
Este o planta perena care, dupa inflorire, trece printr-o perioada de aproximativ doua luni de repaus. Pentru a inflori de Craciun are nevoie de dousprezece de intuneric pe zi, incepand cu 1 octombrie si pana la 1 decembrie.
 Steaua Craciunului este o planta de sera calda, iubitoare de lumina intensa. Solicita temperaturi de 13-25 grade, este mare consumatoare de apa , iar solul in care este plantata este usor si poros. Inmultirea se face prin butasire din aprilie pana in august.
Desi florile cumparate din florarie se adapteaza greu la conditiile noastre de interior, nu este imposibil. Este deci un cadou perfect si o planta spectaculoasa care ne incanta privirile in fiecare sezon de iarna prevestind venirea Craciunului.

luni, 22 decembrie 2014

Craciunita- Schlumbergera

Cunoasteti aceasta floare? Eu o stiu prezenta inca din copilarie in casa bunicilor sub denu,irea de Craciunita. Acum am descoperit denumirea oficiala care este mult mai greu de retinut: Schlumbergera. Schlumbergera este de fapt un cactus tropical, unul dintre cei mai raspanditi pe la noi. Eu o stiu in varianta cu flori siclam dar in ultimii ani au aparut si varietati cu flori albe, galbene, portocalii si rosii. Bunica mea o numea si " nu ma deranja" pentru ca e sensibila la schimbarile de amplasament, pierzand astfel bobocii si florile.


Care sunt conditiile optime de vegetatie pentru aceste plante? Pe perioada de iarna au nevoie de temperaturi de 10-15 grade, cu umiditate mai degraba in aer decat la radacina. De fapt aceasta e principala cauza a mortii plantei: excesul de apa la radacina. Este necesar sa-i gasim un loc din care sa nu fim nevoiti sa o mutam niciodata astfel incat sa ne bucuram de valuri de flori in fiecare sezon. In conditii optime floarea poate inflori si de 2-3 ori pe an.Temperatura moderata permite florilor sa aibe o durata mai lunga de viata. Vara e bine daca punem planta in aer liber intr-un loc partial umbrit. Adora aerul proaspat, soarele moderat si ploaia. De fapt ploaia favorizeaza o inflorire vara, care este mai rar intalnita.
Planta se inmulteste usor prin segmente de tulpina recoltate la inceputul verii, lasate o zi sa se cicatrizeze putin si apoi introduse in nisip sau compost pentru a prinde radacini.
Este o planta modesta si fara pretentii deosebite, decorativa prin frumusetea si abundenta florilor din perioada Craciunului si impodobeste cu succes orice camin, aducand un plus de intimitate Sarbatorilor de iarna.

miercuri, 17 decembrie 2014

Negresa

Un desert simplu dar savuros.
Avem nevoie doar de:
- 2 canute de zahar,
-1 canuta de lapte,
- 1 pachet de margarina,
- 1 pachet de cacao.
Toate aceste ingrediente se pun pe foc la fiert. Dupa ce s-a racit se adauga o canuta si jumate de faina si un plic de praf de copt, patru oua si esente. Compozitia rezultata se da la cuptor.
Din compozitia fiarta pe foc se opresc 20 de lingurite si se amesteca cu doua cuburi de ciocolata taiata marunt si se adauga peste aluatul scos de la cuptor. Optional se poate presara nuca de cocos.
Simplu nu?
Pofta buna!

miercuri, 10 decembrie 2014

Crinii- Lilium

Genul Lilium cuprinde foarte multe specii, originare din zone climatice diferite de la continental la tropical, ceea ce impune si comportamente diferite. Floarea de crin are o vechime de peste 2000 de ani si a fost folosita in ceremoniile religioase , inchinata zeilor.
Cu timpul, producerea de flori de crini a cunoscut o dezvoltare fara precedent in etapa actuala. Crinii se cultiva in gradini ori in ghivece, in functie de sensibilitatea bulbilor la frigul din timpul iernii. In prezent crinii asiatici, hibrizii orientali si hibrizii horticoli domina piata cu flori taiate si tot mereu apar hibrizi si soiuri cu multe varietati noi. Toate florie de crini sunt superbe, dar cele parfumate devin seducatoare. Fie ca sunt cu flori simple, fie ca sunt unicolori, multicolori, cu floare mica sau mare, toti crinii fac flori atragatoare si indragite. Bobocii florilor de crin se deschid pe rand, in momente diferite si traiesc una sau doua saptamani.  Ca  sa prelungiti viata florilor este bine sa taiati staminele florilor deschise, inainte ca polenul sa se scuture pe petale.

Uneori la vanzare apar flori de crini fara stamine ca sa dureze mai mult, dar si pentru a feri patarea cu polen.
Se spune despre floarea de crin alb este floarea puritatii si vietii fara pacat si ca este inchinata Fecioarei Maria. Stiati asta? 
Crinii se cultiva cel mai adesea prin bulbi solzosi. Unii se planteaza toamna, altii primvara in functie de sensibilitatea la frig. In gradina se planteaza mai adanc. In general crinilor nu le place sa fie perturbati si trebuie plantati in locuri definitive pentru mai multi ani.
Verificati inainte de plantare discul bazal al bulbilor care este o tulpina comprimata, care genereaza radacini si plante si care trebuie sa fie sanatos. Discul moale sau brunificat arata ca bulbul este bonlav si planta se dezvolta greu sau mai rau, deloc. Bulbii de crini sunt pereni si intr-o continua activitate. Chiar atunci cand pare inactiv, meristemul apicol produce frunze si initiaza viitorii boboci florali. Radacinile bulbilor trebuie pastrate intacte si nu trebuie expuse uscarii  fiind pastrate impreuna cu bulbii in turba uscata, rumegus etc.
Este nevoie ca bulbii de crini sa treaca printr-o perioada de frig, fara inghet, fie in pamant fie in depozit, etc. Frigul intrerupe repausul in care intra vara dupa inflorire si duce la initierea florilor. Temperatura optima este de la 0 la 2 grade, timp de sase saptamani si mai mult la hibrizii orientali. Bulbii netrecuti prin frig nu formeaza flori in varful tulpinii, ci poate aparea un mic bulb. 
Crinii au nevoie de zile luminoase lungi, iar intensitatea luminii sa fie puternica. Udarea moderata si uniforma duce la succese. Crinii insa se confrunta si cu niste boli frecvente cum ar fi putregaiul radacinilor iar boala nu se trateaza se va face preventiv dezinsectia bulbilor cu fungicide. La fel si pentru putregaiul tulpinilor.
Cultivati crini atat pentru flori taiate, dar mai ales pentru decorul gradinilor. Mult succes!
Sursa imaginilor Google.ro.

vineri, 5 decembrie 2014

Gogososi ca la mama acasa

Astazi m-am gandit sa fac gogosi, preferatele baiatului meu. Eu gosile le fac dupa reteta mamei mele si mi se par cele mai bune. Pentru niste gogosi delicioase si pufoase avem nevoie de:
- 600 de grame faina,
- 360 ml lapte,
- 30 grame drojdie proaspata,
- o lingura mare de zahar,
- 3 galbenusuri de ou,
- coaja de la o lamaie,
- 2 plicuri de zahar vanilat,
- un praf de sare,
- 50 grame de unt,
- ulei pentru prajit,
- zahar pudra pentru ornat.
Incalzim laptele cat sa fie caldut, adaugam sarea, zaharul si dizolvam in laptele caldut si drojdia. In faina facem un cuib in care turnam maiaua de mai sus si amestecam cu un pic de faina si lasam la dospit.
Cand maiaua a dospit, adaugam ouale, zaharul vanilat, coaja de lamaie, esenta de rom si untul topit.
Framantam pana aluatul face besici. Se pudreaza cu putina faina si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul. Dupa ce a dospit intindem aluatul intr-o foaie de grosimea degetului, dupa care se decupeaza cu un pahar. Le mai lasam un pic la dospit, dupa care le punem in baie de ulei fierbinte. Coacem pe ambele parti dupa care le asezam pe un servet la scurs, dupa care se pudreaza cu zahar si sunt nu-mai bune de servit.

Pofta buna!

miercuri, 3 decembrie 2014

Bancul serii

- Iubitule! Logodnicul lui Lili este mai tandru ca tine, ii spune mereu "perla mea"!
- El este bijutier. Eu sunt ginecolog. Cum ai vrea sa-ti spun?

luni, 1 decembrie 2014

Un banc simpatic

Ion şi Gheorghe se întorc acasă după călătoria la Bucureşti. Ajung la gară, se urcă în trenul de Cluj, îşi găsesc două locuri. - Măi Ioane, cât face trenul până la Cluj?
- Mult, mă. Toată ziua.
- Şi ce facem noi atâta timp?
- Păi, ce să facem, vorbim.
- Şi ce să vorbim noi toată ziua, mă?
- Ştiu eu? Hai să spunem ghicitori.
Zis şi făcut.
- Ia zi, Gheo, ce e mic, negru şi stă la mine în curte?
Trece un timp, ajunge trenul pe la Ploieşti.
- Auzi, Ioane, da’ are blană?
- Are, mă.
Pe la Braşov, Gheorghe întreabă din nou:
- Ioane, are şi patru picioare?
- Are, mă.
Spre Sighişoara dialogul con-tinuă:
- Şi îl ţii în lanţ, mă?
- Da, îl ţin în lanţ.
La Blaj:
- Nu-i aşa că e rău? Muşcă,
nu?
- Muşcă, mă, dacă nu te ştie.
Ajunge trenul şi la Teiuş.
- Mă, Ioane, n’o fi câinele?
- Ba câinele’i, mă. Da’ tu mare prost eşti. Ce ţi-a trebuit atâta timp ca să ghiceşti?
În gară la Apahida răspunde şi Gheorghe, supărat:
- Auzi, mă? Prost eşti tu. Eu ştiam de la Bucureşti, da’ dacă spuneam de atunci, ce mai vorbeam noi atâta drum?

O zi buna va doresc!

sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Toamna sezon de cumparaturi pentru gradina

Toamna e pe sfarsite si deja florile mele au intrat la iernat. Ultimele care au ramas, crizantemele, se incapataneaza sa tina piept vremii nefavorabile, sunt o pata de culoare in gradina mea care pe toata peroada sezonului cald a aratat impecabil. 

In mod normal acum ar trbui sa  o lasam mai moale cu gradinaritul si sa ne odihnim intru-cat nu mai e nimic de facut in gradina. Gresit! Chiar daca bulbii de flori sunt la adapost (ma refer la bulbii de dalii, cana si gladiole) ,si gradina este curatata acum este momentul sa ne gandim la viitoarele flori care vor popula si inveseli gradina incepand din primavara. Asa cum cred ca deja stiti acum este momentul sa facem cumparaturi in materie de bulbi de flori, pomi fructiferi, vita de vie care nu numai ca se vor prinde mai usor acum toamna dar vor avea si o evolutie mai buna in viitorul an. Eu acum pun bulbii de lalele si  zambile care vor inflori cu succes in primavara.
Deci sa facem cumparaturi! Eu v-as invita sa" vizitati' magazinul Bakker de unde eu fac cumparaturi ori de cate ori este nevoie. Bakker este cel mai mare comerciant de produse de gradina prin posta, din Europa.Reputatia lor este cladita pe furnizarea constanta  de bulbi de cea mai buna calitate, flori, trandafiri, plante, seminte si articole de gradina. Eu am aflat de existenta lui printr-un catalogu pe care l-am primit prin posta.  De aici eu am cumparat atat bulbi de lalele, zambile cat si trandafiri, arbusti ornamentali si bulbi de crini de ghiveci de care in prezent sunt foarte incantata.
Crinii Amaryllis sunt floriile mele preferate de interior. Infloresc foarte usor in interior si nu necesita ingrijiri speciale plus ca sunt prezentati intr-o varietate de culori incantatoare.Trebuie sa recunosc ca la inceput am fost putin reticenta si am luat un singur exemplar dar am revenit si am  mai cumparat si alte culori.
Tot de aici eu am cumparat si un Artar Japonez pe care il astept cu nerabdare sa creasca. Artarul Japonez este un arbust ornamental cu frunze frumoase de un rosu intunecat. Un soi elegant si foarte decorativ, se distinge prin frunzisul zvelt si colorat. Pe mine m-a cucerit.
Eu sunt foarte incantata de varietatea si calitatea produselor si voi reveni aici pentru cumparaturi ori de cate ori voi avea nevoie. Spor la cumparaturi va urez!


marți, 11 noiembrie 2014

Cunoasteti floarea Achimenes?

Una din pasiunile mele este legata strans de flori. De aceia intotdeauna am incercat sa colectionez noi specii fie din florarii fie de la persoana dornice sa impartaseaca aceasta pasiune. Trebuie sa recunosc ca am intampinat si dificultati cu unele soiuri pe care cel mai probabil nu le-am ingrijit corespunzator si in consecinta le-am pierdut. Dar de fiecare data am insistat si am  luat-o de la cap cu mai multe informatii si noi plante.
Aceiasi problema am intampinat-o si cu Achimenes care este o floare gingasa  si foarte frumoasa.
Cele mai cunoscute sunt plantutele cu flori de culoare mov, dar exista o multitudine de culori, nuante, cu flori simple sau batute.
Achimenes este o planta ce face parte din familia Gesneriacee, fiind originara din zonele tropicale, din America Centrala si cea de Sud. Florile sunt cunoscute si sub denumirea de ,, plante de apa calda".Am inteles ca specialistii recomanda scufundarea ghiveciului in apa calda, pentru  grabi inflorirea plantei. Stiati ca Achimenes este ruda indepartata cu violetele africane si cu gloxiniile? Aceasta prezinta un grup de tulpini subtiri , semilemnoase, care se ramifica dand nastere florilor. Frunzele, acoperite de peri fini, pot fi mai inchise sau mai deschise in functie de specie. Florile variaza in culori de alb,galbene, violet, roz cu picatele, in degrade, albastre sau rosii.
Rizomii de achimenes se planteaza in lunile timpurii de primavara, in pamant proaspat, afanat si bogat in humus, in fiecare an.
Achimenes nu este o planta pretentioasa, insa este indicat sa respecti cateva conditii pentru o crestere armonioasa a plantei. Un lucru este sigur: nu-i plac extremele, nu iubeste frigul, dar nici caldura excesiva.  Iarna rizomii trebuie pastrati intr-un loc umbros si uscat si incepand cu luna martie si pana in octombrie, planta necesita udare cu regularitate. In momentul cand rizomii dau primele semne de viata, pamantul trebuie udat mai mult si mentinut umed. In perioada de inflorire insa  planta se uda mai rar  dar suficient pentru ca solul sa nu fie uscat.Este recomandat sa nu se stropeasca florile cu apa pentru ca se vor ofili.Tot in ceia ce priveste apa, este indicat sa tii cont de un alt aspect important: planta nu trebuie udata niciodata cu apa rece deoarece este sensibila la rece, altfel frunzele se pateaza si florile cad. Udarea se face cu apa calduta.
Achimenes infloreste toata perioada calda, de obicei din iunie pana la sfarsitul lunii septembrie, dar aveti grija sa nu tineti planta in plin soare. Cand planta se ingalbeneste este recomandat sa raresti udarile pentru a-i permite sa intre in repaus.
Daca se doreste inmultirea  trebuie sa stiti ca puteti inmulti planta prin butasi prelevati la inceputul verii sau prin seminte ce trebuie sadite primavara , dar nu infloreste decat dupa un an de la insamantare.
Pentru a creste frumos in forma de tufa taiati in mod regulat extremitatile ramurilor si aveti grija sa indepartati frunzele si florile uscate.
Urmand astfel acesti mici pasi puteti avea o planta sanatoasa care va va incanta intotdeauna cu frumusetea florilor. Mult succes!

joi, 30 octombrie 2014

Prune pentru echilibrul sistemului nervos

Marele avantaj al prunelor este acela ca fac parte din categoria fructelor care pot fi consumate in toate anotimpurile. Acum in plin sezon de recoltare m-am gandit sa va spun ce am aflat mai nou despre aceste fructe delicioase pe care eu le cunosteam doar in forma de compot sau dulceturi. Se stie ca din cele mai vechi timpuri prunele se afla in topul preferintelor in materie de fructe, datorita si continutului benefic al acestora in: fier, calciu, potasiu, seleniu, vitaminele A, B si C, alaturi de antioxidanti care protejeaza celulele organismului de actiunea nociva a radicalilor liberi, care stau la originea bolilor cardiovasculare, neurodegenerative si a cancerului de colon.Prunele, ajutate cu alcool si zahar fac minuni in majoritatea bolilor. O cura de prune se poate tine atat cu fructe proaspete, acum in plin sezon, dar si cu prune uscate. De exemplu: se spala bine 150 de grame de prune si, dupa indepartarea samburilor, se aseaza pulpa intr-un borcan mai mare si se acopera cu alcool de 90 grade, lasandu-se la macerat pana a doua zi. Daca prunele sunt proaspete, siropul se face din zahar 300 grame, 200 ml apa iar daca se folosesc prune uscate la aceiasi cantitate de apa se vor adauga  100 grame de zahar. Astfel preparat siropul de prune este indicat in echilibrarea sistemului nervos, dar si in anemii severe si astenie.

La fel de folositoare sunt si florile de prun din care se prepara un ceai care este cel mai purgativ. De asemenea si frunzele de prun  au proprietai care ajuta in tratarea afectiunilor digestive.
Toate soiurile de prune au proprietati laxative  certe, fiind benefice in special persoanelor care sufera de constipatie cronica.In acest caz ceaiurile laxative ajuta foarte mult in aceasta boala, dar numai pe moment, pe cand prunele stabilizeaza intregul sistem digestiv, iar prin curatarea profunda a acestuia scade semnificativ riscul aparitiei cancerului de colon si a chinuitorilor hemoroizi.
Asadar sa profitam de aceste proprietati consumand cu nadejde din belsug aceste fructe atat  de benefice.

miercuri, 29 octombrie 2014

Toamna- anotimpul crizantemelor

Dupa o munca de doua luni in gradina si solar a veni si toamna. Ne pregatim pentru culesul roadelor pamantului si terminam lucrarile in gradina cu flori. Crizantema este floarea care anunta venirea toamnei si se gaseste in formele cele mai diverse de la tufe pitice pana la cele inalte de un metru, cu flori care acopera toata paleta de culori, cu dimensiuni si forme din cele mai variate, de la simple la batute, involte.
Toate au acel parfum inconfundabil care ne anunta venirea toamnei. Crizantema este o planta perena, sensibila la durata de iluminare si prefera zilele scurte de toamna pentru a inflori.
Pentru o crestere armonioasa si echilibrata planta are nevoie de cateva conditii minime, fie ca e crescuta in ghiveci sau direct in pamant. Daca ne gandim la caracteristicile de baza ale toamnei vom sti aproape tot ce trebuie despre ingrijirea crizantemelor. Cand nu cad precipitatii, planta se uda des astfel incat pamantul sa aibe o umiditate relativ constanta.
Unul din pasii importanti in crestera crizantemelor este ciupirea plantei la inceputul toamnei pentru a favoriza ramificarea. Dar sa vorbim si despre inmultirea crizantemelor. Toamna este anotimpul cand crizantema se si inmulteste, acest lucru se face prin desprinderea drajonilor din radacina principala. Acestia trebuie sa aibe cateva frunze si radacini pentru a se putea hrani singuri. Tot acum se aleg plantele mama, se planteaza in ghivece si se aseaza in locuri adapostite: solarii, beci. Aici sepastreaza la o temperatura de 5-6 grade si umiditate redusa. In februarie -martie se incepe udarea regulata, asfel incep sa creasca numerosi lastari din radacina principala, din care se fac butasi. Acestia se fasoneaza si se planteaza in nisip sau turba. Pentru inradacinare au nevoie de caldura si umiditate ridicata. Prinderea dureaza 3-4 saptamani dupa care se planteaza in ghivece sau direct in pamant.
Crizantema este floarea de aur a toamnei. Este stapana de necontestat a gradinilor in sezonul de toamna.
Sursa imaginilor Google.ro

Inceput de drum

Mi-am facut blog, nu stiu inca despre ce va fi sau daca ma voi descurca, voi incerca sa invat treptat si sa fie bine :)