duminică, 26 iunie 2016

Acoperisul element de baza al casei

Atunci cand vrei sa renovezi o casa sau eventual sa-ti construiesti una, acoperisul este unul din cele mai importante elemente, asta pentru ca acoperisul este prima aparare impotriva conditiilor meteo. Asadar am decis sa va vin in ajutor cu un articol cu si despre acoperis&accesorii, deoarece este nevoie sa investesti timp in a te documenta inainte de a alege materialele.
In prima faza trebuie sa alegem tipul de invelitoare care ca corespunda nevoilor noastre, si cum alegerea nu se face la intamplare trebuie sa tinem cont de cateva aspecte esentiale, cum ar fi conditiile geoclimatice specifice zonei unde se afla casa, panta acoperisului ( unghiul format intre planul acoperisului si planul orizontal) si forma acestuia. Aspectul si tipul casei sunt si ele importante deoarece trebuie sa existe o corelatie intre cromatica si stilul arhitectonic al cladirii si infatisarea invelitorii. Planul de constructie este esential in rezistenta acoperisului, deoarece trebuie pregatita o structura de sustinere adecvata( unele invelitori se pun pe sipci, altele pe astereala) si prevazute toate elementele auxiliare gen parazapezi, jgheaburi, burlane. Nu in ultimul rand mentionam si caracteristicile tehnice ale maaterialului ales, cum ar fi durata medie de utilizare, gradul de izolare fonica si termica, greutatea pe metrul patrat.
Costurile implicate de achizitia materialelor si montaj nu sunt deloc de neglijat, asa ca si acesta este un factor important inainte de a ne apuca de constructia unui acoperis.
Este bine de stiut ca acoperisurile ventilate, adica acelea care au intre invelitoarea propriu-zisa si stratul de izolatie un spatiu care permite circulatia aerului, asigura un confort termic sporit, in orice anotimp si fara risc de a se forma condens.
Acestea fiind spuse sa trecem la enumerara principalelor tipuri de materiale pentru invelitori:
Tigle si olane, care dupa modul de fabricatie se clasifica drept elemente trase sau presate, profilate- amprentte, iar dupa material sunt ceramice( din argila cu adaosuri) sau din mortar de ciment. Prezinta mai multe avantaje cum ar fi durabilitate la agentii corozivi din mediu si la grindina, aspect frumos, clasic, elegant, intretinere usoaara( piesele distruse se pot inlocui individula nefiind vorba de modificarii ale structurii). Ca si dezavantaj mentionez ca sunt foarte grele, ceea ce necesita o structura foarte rezistenta.

Tabla, este destul de des folosita, se foloseste in mai multe variante, plana sau profilata. Poti alege foi metalice plane, adica tabla din otel zincat, aluminiu, mai rar cupru, zinc sau chiar inox. Ca avantaje mentionez ca este un material rezistent, decor modern, reciclabila, greutate mica.

Elemente plane suprapuse gen ciment armat cu fire sau fibre, in formate rectangulare sau tip tigla solzi, ori materiale bitumate autoprotejate in forme rectangulare cu decupaje. Au aspect estetic si se gasesc in mai multe culori.
Panouri profilate( ondulate sau cutate) din ciment armat, materiale polimerice sau bitumate .
Materiale traditional ecologice cum sunt lemnul sau snopii de paie, de stuf. Sunt in general folosite pentru renovarea caselor foarte vechi pentru a respecta stilul rustic al acestora.
Indiferent de materialul ales pentru acoperis, lucrarile de intretinere sunt inevitabile. Anual invelitoarea casei trebuie verificata cu atentie si luate masurile necesare cand se constata fisuri sau alte nereguli . In fiecare primavara si la final de toamna se curata cu grija muschii sau alte depuneri vegetale de pe burlane sau jgheaburi. Iarna, cand stratul de zapada este mare, trebuie indepartat de pe acoperis, pentru ca greutatea excesiva poate distruge acoperisul.
Sper ca va sunt de ajutor aceste informatii.
Spor la treaba!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu