duminică, 26 iunie 2016

Gradinaritul pasiunea mea

Locuiesc la tara si pe langa casa avem destul spatiu care trebuie valorificat. Ma pasioneaza florile, animalele si imi place sa ingrijesc gradina. Este frumos daca faci asta din pasiune. Chiar daca cateodata te simti obosit, aerul curat, mirosul florilor si al ierbii , culorile florilor, fosnetul frunzelor sunt tot atatea motive sa lasi deoparte oboseala si sa mergi mai departe. Gradinaritul necesita rabdare, grija,pretuire si iubire fata de flori, de plante,si asa cum ai grija de ele si florile iti rasplatesc munca si atentia fata de ele prin covorul multicolor pe care ti-l ofera drept priveliste , drept terapie impotriva oboselii. Prietenia florilor iti ramane intiparita in suflet ca un vis frumos, care doresti sa nu se termine.Pe langa flori, in gradina cultivam legume proaspete si sanatoase pentru intreaga familie. De asemenea pomii fructiferi si vita de vie complecteaza cu succes structura gradinii oferind nu doar spatii umbrite, ci si fructe delicioase.

Ca sa faci fata, sa ai spor si sa obtii rezultatele asteptate ai nevoie si de unelte bune, pe care sa te poti baza oricand si care sa-ti usureze munca in gradina. Uneltele manuale sunt traditionale dar si foarte eficiente pentru spatii mai mici, cum ar fi gradina, pentru lucrari de finete. Ar fi indicat sa alegem unelte de calitate, cu care sa-ti fie drag sa colaborezi, si care sa-ti fie alaturi ani buni, daca sunt pastrate cu grija. De asemenea , cand achizitionam unelte, trebuie sa fim atenti sa cautam unele pe masura noastra, de exemplu pentru o statura mai mica si firava ca a mea, imi va fi mai usor sa manevrez o lopata mai scurta si mai usoara. Recomand uneltele cu manere ergonomice, care sunt proiectate in functie de forma mainii si au suprafete antialunecare, precum si variante care permit depozitarea usoara, eventual care se pliaza pentru cele voluminoase, am manere telescopice, se pot agata in cuie in magazii, garaje. La capitol unelte sotul meu face aprovizionarea cu tot ceea ce e nevoie pentro o curte la tara.





Sper ca v-am co
nvins, chiar daca nu aveti spatiu suficient si o curte micuta poate deveni un colt de rai, daca o amenajezi si ingrijesti cu pricepere.
Spor la gradinarit!

Baie moderna in opinia mea

Fie ca vrem sau nu sa recunoastem, in baie petrecem din ce in ce mai mult timp. Aceasta deoarece suntem tot mai atenti la aspectul nostru general, la igiena personala si fiindca dupa o zi obositoare la serviciu o baie buna te relaxeaza si te face sa uiti de toate problemele.
La prima vedere, intotdeauna parca ar fi nevoie de mai mult spatiu in baie, dar daca te gandesti mai bine si organizezi practic obiectele sanitare, un dulapior, o oglinda bine plasata, poti obtine o camera placuta, chiar daca masoara doar cativa metri patrati. Cel mai usor este pentru cei ce construiesc o casa pentru ca pot stabili de la bun inceput unde vor sa fie amplasate obiectele sanitare, lucru care nu se intampla in cazul unei locuinte vechi, fie ea la curte sau la bloc, cand din cauza amplasarii conductelor de alimentare cu apa si canalizare obtiunile sunt foarte reduse. Dar chiar si asa nimic nu este imposibil si ne putem adapta. Intotdeauna este bine sa valorificam spatiul din baie cu mobilier de baie si obiecte sanitare bine alese. Sa nu uitam insa ca exista locuri pe care nu le bagam in seama, dar unde ar sta foarte bine niste dulapuri, de exemplu deasupra vasului de tualeta, sub chiuveta, dupa usa, deasupra chiuvetei sau a oglinzii. In aceste locuri se incadreaza de obicei piese facute pe comanda, dar gasesti si unele care sa se potriveasca la cotele respective in magazin. Pentru mine sunt potrivite unelele moderne, in culori deschise, luminoase, cu oglinzi cat mai mari, poate cu spoturi sau led-uri, sau chiar polite libere, in defavoarea dulapurilor masive, batranicioase. Un cuier care se agata de usa dulapului sau de cea prin care se face accesul in baie si care se fixeaza foarte simplu, fara alte interventii ar fi ideeal. 

Uneori spatiul din baie este doar o chestiune de optica. Pe langa culorile folosite la zugraveala si mobilier, foarte importante se dovedesc oglinzile. O oglinda mare, amplasata deasupra chiuvetei va mari optic incaperea. Pentru spatii foarte mici unde nu este posibila montarea unei oglinzi separate ar fi perfect un dulapior cu oglinda pe usa sau incorporata.O alta solutie eficienta poate fi usa de acces in baie cu fata oglindata ( partea dinspre baie).
Din punct de vedere al cromaticii, predomina albul atat la mobilier cat si la obiecte sanitare, placari ceramice sau zugraveala. Din ce am vazut, se mizeaza pe culori neutre, in tonuri deschise, pe contraste puternice.




Indiferent de felul in care alegi sa-ti amenajezi baia, porneste de la premisa unei lucrari cu materiale de calitate , care sa-si pastreze aspectul in timp si a unei camere usor de intretinut si curatat si neaparat din toate propunerile la moda alege ce ti se potriveste cu adevarat.

Acoperisul element de baza al casei

Atunci cand vrei sa renovezi o casa sau eventual sa-ti construiesti una, acoperisul este unul din cele mai importante elemente, asta pentru ca acoperisul este prima aparare impotriva conditiilor meteo. Asadar am decis sa va vin in ajutor cu un articol cu si despre acoperis&accesorii, deoarece este nevoie sa investesti timp in a te documenta inainte de a alege materialele.
In prima faza trebuie sa alegem tipul de invelitoare care ca corespunda nevoilor noastre, si cum alegerea nu se face la intamplare trebuie sa tinem cont de cateva aspecte esentiale, cum ar fi conditiile geoclimatice specifice zonei unde se afla casa, panta acoperisului ( unghiul format intre planul acoperisului si planul orizontal) si forma acestuia. Aspectul si tipul casei sunt si ele importante deoarece trebuie sa existe o corelatie intre cromatica si stilul arhitectonic al cladirii si infatisarea invelitorii. Planul de constructie este esential in rezistenta acoperisului, deoarece trebuie pregatita o structura de sustinere adecvata( unele invelitori se pun pe sipci, altele pe astereala) si prevazute toate elementele auxiliare gen parazapezi, jgheaburi, burlane. Nu in ultimul rand mentionam si caracteristicile tehnice ale maaterialului ales, cum ar fi durata medie de utilizare, gradul de izolare fonica si termica, greutatea pe metrul patrat.
Costurile implicate de achizitia materialelor si montaj nu sunt deloc de neglijat, asa ca si acesta este un factor important inainte de a ne apuca de constructia unui acoperis.
Este bine de stiut ca acoperisurile ventilate, adica acelea care au intre invelitoarea propriu-zisa si stratul de izolatie un spatiu care permite circulatia aerului, asigura un confort termic sporit, in orice anotimp si fara risc de a se forma condens.
Acestea fiind spuse sa trecem la enumerara principalelor tipuri de materiale pentru invelitori:
Tigle si olane, care dupa modul de fabricatie se clasifica drept elemente trase sau presate, profilate- amprentte, iar dupa material sunt ceramice( din argila cu adaosuri) sau din mortar de ciment. Prezinta mai multe avantaje cum ar fi durabilitate la agentii corozivi din mediu si la grindina, aspect frumos, clasic, elegant, intretinere usoaara( piesele distruse se pot inlocui individula nefiind vorba de modificarii ale structurii). Ca si dezavantaj mentionez ca sunt foarte grele, ceea ce necesita o structura foarte rezistenta.

Tabla, este destul de des folosita, se foloseste in mai multe variante, plana sau profilata. Poti alege foi metalice plane, adica tabla din otel zincat, aluminiu, mai rar cupru, zinc sau chiar inox. Ca avantaje mentionez ca este un material rezistent, decor modern, reciclabila, greutate mica.

Elemente plane suprapuse gen ciment armat cu fire sau fibre, in formate rectangulare sau tip tigla solzi, ori materiale bitumate autoprotejate in forme rectangulare cu decupaje. Au aspect estetic si se gasesc in mai multe culori.
Panouri profilate( ondulate sau cutate) din ciment armat, materiale polimerice sau bitumate .
Materiale traditional ecologice cum sunt lemnul sau snopii de paie, de stuf. Sunt in general folosite pentru renovarea caselor foarte vechi pentru a respecta stilul rustic al acestora.
Indiferent de materialul ales pentru acoperis, lucrarile de intretinere sunt inevitabile. Anual invelitoarea casei trebuie verificata cu atentie si luate masurile necesare cand se constata fisuri sau alte nereguli . In fiecare primavara si la final de toamna se curata cu grija muschii sau alte depuneri vegetale de pe burlane sau jgheaburi. Iarna, cand stratul de zapada este mare, trebuie indepartat de pe acoperis, pentru ca greutatea excesiva poate distruge acoperisul.
Sper ca va sunt de ajutor aceste informatii.
Spor la treaba!