luni, 5 decembrie 2016

Tort caramel


Ingrediente blat:
-  150 gr faina,
- 150 gr zahar,
- 6 oua,
- 25 gr cacao,
- 4 linguri de ulei,
- 2 plicuri zahar vanilat.

Ingrediente crema: 
- 500 gr mascarpone,
- 500 ml frisca lichida,
- 150 ml sirop caramel,
- 50 gr zahar pudra.

Ingrediente sirop caramel:
 - 150 gr zahar,
- 50 gr unt,
- 100 ml smantana lichida.

Pentru insiropat:
- 400 ml apa,
- 200 gr zahar,
- 2 plicuri capucino.
Mai intai vom incepe cu batul pentru care vom mixa ouale cu zaharul si cu zaharul vanilat, pana  isi vor dubla volumul. Acum renuntam la mixer, si cu o spatula incorporam mai intai uleiul dupa care faina, putin cate putin, si la final cacaoa. Punem compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptorul preincalzit pentru cam 30 min la 180 gr.
Intre timp vom pregati siropul caramel, si vom pune mai intai zaharul la caramelizat. Cand zaharul este gata adaugam untul si smantana si mai tinem pe foc cam 5 minute, dupa care il dam deoparte si il lasam sa se racoreasca.
In continuare ne vom ocupa de siropul cu care vom insiropa blatul de tort. Punem intro cratita apa impreuna cu zaharul si cele doua plicuri de capucino si le lasam sa fiarba pana se topeste zaharul.
Acum este momentul sa ne ocupam si de crema si vom ioncepe cu crema mascarpone, pe care o mixam putin cu zaharul pudra, dupa care adaugam putin cate putin siropul caramel. Deoparte, mixam si frisca lichida, dupa care adaugam treptat din crema caramel cu mascarpone.
Intre timp blatul de tort s-a racit si il putem taia in trei straturi. Insiropam fiecare blat si intre ele adaugam un strat generos de crema. Pentru ornat eu am caramelizat putin zahar si pe o foaie de copt am format cateva ornamente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu