Marele avantaj al prunelor este acela ca fac parte din categoria fructelor care pot fi consumate in toate anotimpurile. Acum in plin sezon de recoltare m-am gandit sa va spun ce am aflat mai nou despre aceste fructe delicioase pe care eu le cunosteam doar in forma de compot sau dulceturi. Se stie ca din cele mai vechi timpuri prunele se afla in topul preferintelor in materie de fructe, datorita si continutului benefic al acestora in: fier, calciu, potasiu, seleniu, vitaminele A, B si C, alaturi de antioxidanti care protejeaza celulele organismului de actiunea nociva a radicalilor liberi, care stau la originea bolilor cardiovasculare, neurodegenerative si a cancerului de colon.Prunele, ajutate cu alcool si zahar fac minuni in majoritatea bolilor. O cura de prune se poate tine atat cu fructe proaspete, acum in plin sezon, dar si cu prune uscate. De exemplu: se spala bine 150 de grame de prune si, dupa indepartarea samburilor, se aseaza pulpa intr-un borcan mai mare si se acopera cu alcool de 90 grade, lasandu-se la macerat pana a doua zi. Daca prunele sunt proaspete, siropul se face din zahar 300 grame, 200 ml apa iar daca se folosesc prune uscate la aceiasi cantitate de apa se vor adauga 100 grame de zahar. Astfel preparat siropul de prune este indicat in echilibrarea sistemului nervos, dar si in anemii severe si astenie.
La fel de folositoare sunt si florile de prun din care se prepara un ceai care este cel mai purgativ. De asemenea si frunzele de prun au proprietai care ajuta in tratarea afectiunilor digestive.
Toate soiurile de prune au proprietati laxative certe, fiind benefice in special persoanelor care sufera de constipatie cronica.In acest caz ceaiurile laxative ajuta foarte mult in aceasta boala, dar numai pe moment, pe cand prunele stabilizeaza intregul sistem digestiv, iar prin curatarea profunda a acestuia scade semnificativ riscul aparitiei cancerului de colon si a chinuitorilor hemoroizi.
Asadar sa profitam de aceste proprietati consumand cu nadejde din belsug aceste fructe atat de benefice.