joi, 30 octombrie 2014

Prune pentru echilibrul sistemului nervos

Marele avantaj al prunelor este acela ca fac parte din categoria fructelor care pot fi consumate in toate anotimpurile. Acum in plin sezon de recoltare m-am gandit sa va spun ce am aflat mai nou despre aceste fructe delicioase pe care eu le cunosteam doar in forma de compot sau dulceturi. Se stie ca din cele mai vechi timpuri prunele se afla in topul preferintelor in materie de fructe, datorita si continutului benefic al acestora in: fier, calciu, potasiu, seleniu, vitaminele A, B si C, alaturi de antioxidanti care protejeaza celulele organismului de actiunea nociva a radicalilor liberi, care stau la originea bolilor cardiovasculare, neurodegenerative si a cancerului de colon.Prunele, ajutate cu alcool si zahar fac minuni in majoritatea bolilor. O cura de prune se poate tine atat cu fructe proaspete, acum in plin sezon, dar si cu prune uscate. De exemplu: se spala bine 150 de grame de prune si, dupa indepartarea samburilor, se aseaza pulpa intr-un borcan mai mare si se acopera cu alcool de 90 grade, lasandu-se la macerat pana a doua zi. Daca prunele sunt proaspete, siropul se face din zahar 300 grame, 200 ml apa iar daca se folosesc prune uscate la aceiasi cantitate de apa se vor adauga  100 grame de zahar. Astfel preparat siropul de prune este indicat in echilibrarea sistemului nervos, dar si in anemii severe si astenie.

La fel de folositoare sunt si florile de prun din care se prepara un ceai care este cel mai purgativ. De asemenea si frunzele de prun  au proprietai care ajuta in tratarea afectiunilor digestive.
Toate soiurile de prune au proprietati laxative  certe, fiind benefice in special persoanelor care sufera de constipatie cronica.In acest caz ceaiurile laxative ajuta foarte mult in aceasta boala, dar numai pe moment, pe cand prunele stabilizeaza intregul sistem digestiv, iar prin curatarea profunda a acestuia scade semnificativ riscul aparitiei cancerului de colon si a chinuitorilor hemoroizi.
Asadar sa profitam de aceste proprietati consumand cu nadejde din belsug aceste fructe atat  de benefice.

miercuri, 29 octombrie 2014

Toamna- anotimpul crizantemelor

Dupa o munca de doua luni in gradina si solar a veni si toamna. Ne pregatim pentru culesul roadelor pamantului si terminam lucrarile in gradina cu flori. Crizantema este floarea care anunta venirea toamnei si se gaseste in formele cele mai diverse de la tufe pitice pana la cele inalte de un metru, cu flori care acopera toata paleta de culori, cu dimensiuni si forme din cele mai variate, de la simple la batute, involte.
Toate au acel parfum inconfundabil care ne anunta venirea toamnei. Crizantema este o planta perena, sensibila la durata de iluminare si prefera zilele scurte de toamna pentru a inflori.
Pentru o crestere armonioasa si echilibrata planta are nevoie de cateva conditii minime, fie ca e crescuta in ghiveci sau direct in pamant. Daca ne gandim la caracteristicile de baza ale toamnei vom sti aproape tot ce trebuie despre ingrijirea crizantemelor. Cand nu cad precipitatii, planta se uda des astfel incat pamantul sa aibe o umiditate relativ constanta.
Unul din pasii importanti in crestera crizantemelor este ciupirea plantei la inceputul toamnei pentru a favoriza ramificarea. Dar sa vorbim si despre inmultirea crizantemelor. Toamna este anotimpul cand crizantema se si inmulteste, acest lucru se face prin desprinderea drajonilor din radacina principala. Acestia trebuie sa aibe cateva frunze si radacini pentru a se putea hrani singuri. Tot acum se aleg plantele mama, se planteaza in ghivece si se aseaza in locuri adapostite: solarii, beci. Aici sepastreaza la o temperatura de 5-6 grade si umiditate redusa. In februarie -martie se incepe udarea regulata, asfel incep sa creasca numerosi lastari din radacina principala, din care se fac butasi. Acestia se fasoneaza si se planteaza in nisip sau turba. Pentru inradacinare au nevoie de caldura si umiditate ridicata. Prinderea dureaza 3-4 saptamani dupa care se planteaza in ghivece sau direct in pamant.
Crizantema este floarea de aur a toamnei. Este stapana de necontestat a gradinilor in sezonul de toamna.
Sursa imaginilor Google.ro

Inceput de drum

Mi-am facut blog, nu stiu inca despre ce va fi sau daca ma voi descurca, voi incerca sa invat treptat si sa fie bine :)