marți, 23 decembrie 2014

Steaua Craciunului sau Poinsettia

Acum ca tot e sezonul in care predomina cadourile, m-am gandit sa va ofer o alternativa ieftina si de succes pentru femei. Stim cu totii ca acum in preajma sarbatorilor florariile se umplu de astfel de flori spectaculoase numai bune de oferit cadou oricarei femei, fie ca e sotie, sora, mama sau chiar cadru didactic. Dar oare, odata adusa in casele noastre, ce stim despre aceasta planta? Stim sa o ingrijim corespunzator?

Steaua Craciunului reprezinta un simbol natural al sarbatorilor de iarna. Planta creste sub forma unor arbusti, ale caror frunze colorate sunt confundate adeseori cu florile. In luna decembrie frunzele mari, sub forma de petale, se coloreaza in rosu, galben, roz sau crem si tin pana primavara tarziu. Inflorescenta Poinsetiei este, de fapt, un buchet al frunzelor terminale, numite bractee care sunt dispuse in forma de stea, de aici si denumirea de Steaua Craciunului. Adevaratele flori sunt insa niste mici bobite de culoare rosie sau galbena care se formeaza in varfurile tulpinilor pe timpul iernii.
Este o planta perena care, dupa inflorire, trece printr-o perioada de aproximativ doua luni de repaus. Pentru a inflori de Craciun are nevoie de dousprezece de intuneric pe zi, incepand cu 1 octombrie si pana la 1 decembrie.
 Steaua Craciunului este o planta de sera calda, iubitoare de lumina intensa. Solicita temperaturi de 13-25 grade, este mare consumatoare de apa , iar solul in care este plantata este usor si poros. Inmultirea se face prin butasire din aprilie pana in august.
Desi florile cumparate din florarie se adapteaza greu la conditiile noastre de interior, nu este imposibil. Este deci un cadou perfect si o planta spectaculoasa care ne incanta privirile in fiecare sezon de iarna prevestind venirea Craciunului.

luni, 22 decembrie 2014

Craciunita- Schlumbergera

Cunoasteti aceasta floare? Eu o stiu prezenta inca din copilarie in casa bunicilor sub denu,irea de Craciunita. Acum am descoperit denumirea oficiala care este mult mai greu de retinut: Schlumbergera. Schlumbergera este de fapt un cactus tropical, unul dintre cei mai raspanditi pe la noi. Eu o stiu in varianta cu flori siclam dar in ultimii ani au aparut si varietati cu flori albe, galbene, portocalii si rosii. Bunica mea o numea si " nu ma deranja" pentru ca e sensibila la schimbarile de amplasament, pierzand astfel bobocii si florile.


Care sunt conditiile optime de vegetatie pentru aceste plante? Pe perioada de iarna au nevoie de temperaturi de 10-15 grade, cu umiditate mai degraba in aer decat la radacina. De fapt aceasta e principala cauza a mortii plantei: excesul de apa la radacina. Este necesar sa-i gasim un loc din care sa nu fim nevoiti sa o mutam niciodata astfel incat sa ne bucuram de valuri de flori in fiecare sezon. In conditii optime floarea poate inflori si de 2-3 ori pe an.Temperatura moderata permite florilor sa aibe o durata mai lunga de viata. Vara e bine daca punem planta in aer liber intr-un loc partial umbrit. Adora aerul proaspat, soarele moderat si ploaia. De fapt ploaia favorizeaza o inflorire vara, care este mai rar intalnita.
Planta se inmulteste usor prin segmente de tulpina recoltate la inceputul verii, lasate o zi sa se cicatrizeze putin si apoi introduse in nisip sau compost pentru a prinde radacini.
Este o planta modesta si fara pretentii deosebite, decorativa prin frumusetea si abundenta florilor din perioada Craciunului si impodobeste cu succes orice camin, aducand un plus de intimitate Sarbatorilor de iarna.

miercuri, 17 decembrie 2014

Negresa

Un desert simplu dar savuros.
Avem nevoie doar de:
- 2 canute de zahar,
-1 canuta de lapte,
- 1 pachet de margarina,
- 1 pachet de cacao.
Toate aceste ingrediente se pun pe foc la fiert. Dupa ce s-a racit se adauga o canuta si jumate de faina si un plic de praf de copt, patru oua si esente. Compozitia rezultata se da la cuptor.
Din compozitia fiarta pe foc se opresc 20 de lingurite si se amesteca cu doua cuburi de ciocolata taiata marunt si se adauga peste aluatul scos de la cuptor. Optional se poate presara nuca de cocos.
Simplu nu?
Pofta buna!

miercuri, 10 decembrie 2014

Crinii- Lilium

Genul Lilium cuprinde foarte multe specii, originare din zone climatice diferite de la continental la tropical, ceea ce impune si comportamente diferite. Floarea de crin are o vechime de peste 2000 de ani si a fost folosita in ceremoniile religioase , inchinata zeilor.
Cu timpul, producerea de flori de crini a cunoscut o dezvoltare fara precedent in etapa actuala. Crinii se cultiva in gradini ori in ghivece, in functie de sensibilitatea bulbilor la frigul din timpul iernii. In prezent crinii asiatici, hibrizii orientali si hibrizii horticoli domina piata cu flori taiate si tot mereu apar hibrizi si soiuri cu multe varietati noi. Toate florie de crini sunt superbe, dar cele parfumate devin seducatoare. Fie ca sunt cu flori simple, fie ca sunt unicolori, multicolori, cu floare mica sau mare, toti crinii fac flori atragatoare si indragite. Bobocii florilor de crin se deschid pe rand, in momente diferite si traiesc una sau doua saptamani.  Ca  sa prelungiti viata florilor este bine sa taiati staminele florilor deschise, inainte ca polenul sa se scuture pe petale.

Uneori la vanzare apar flori de crini fara stamine ca sa dureze mai mult, dar si pentru a feri patarea cu polen.
Se spune despre floarea de crin alb este floarea puritatii si vietii fara pacat si ca este inchinata Fecioarei Maria. Stiati asta? 
Crinii se cultiva cel mai adesea prin bulbi solzosi. Unii se planteaza toamna, altii primvara in functie de sensibilitatea la frig. In gradina se planteaza mai adanc. In general crinilor nu le place sa fie perturbati si trebuie plantati in locuri definitive pentru mai multi ani.
Verificati inainte de plantare discul bazal al bulbilor care este o tulpina comprimata, care genereaza radacini si plante si care trebuie sa fie sanatos. Discul moale sau brunificat arata ca bulbul este bonlav si planta se dezvolta greu sau mai rau, deloc. Bulbii de crini sunt pereni si intr-o continua activitate. Chiar atunci cand pare inactiv, meristemul apicol produce frunze si initiaza viitorii boboci florali. Radacinile bulbilor trebuie pastrate intacte si nu trebuie expuse uscarii  fiind pastrate impreuna cu bulbii in turba uscata, rumegus etc.
Este nevoie ca bulbii de crini sa treaca printr-o perioada de frig, fara inghet, fie in pamant fie in depozit, etc. Frigul intrerupe repausul in care intra vara dupa inflorire si duce la initierea florilor. Temperatura optima este de la 0 la 2 grade, timp de sase saptamani si mai mult la hibrizii orientali. Bulbii netrecuti prin frig nu formeaza flori in varful tulpinii, ci poate aparea un mic bulb. 
Crinii au nevoie de zile luminoase lungi, iar intensitatea luminii sa fie puternica. Udarea moderata si uniforma duce la succese. Crinii insa se confrunta si cu niste boli frecvente cum ar fi putregaiul radacinilor iar boala nu se trateaza se va face preventiv dezinsectia bulbilor cu fungicide. La fel si pentru putregaiul tulpinilor.
Cultivati crini atat pentru flori taiate, dar mai ales pentru decorul gradinilor. Mult succes!
Sursa imaginilor Google.ro.

vineri, 5 decembrie 2014

Gogososi ca la mama acasa

Astazi m-am gandit sa fac gogosi, preferatele baiatului meu. Eu gosile le fac dupa reteta mamei mele si mi se par cele mai bune. Pentru niste gogosi delicioase si pufoase avem nevoie de:
- 600 de grame faina,
- 360 ml lapte,
- 30 grame drojdie proaspata,
- o lingura mare de zahar,
- 3 galbenusuri de ou,
- coaja de la o lamaie,
- 2 plicuri de zahar vanilat,
- un praf de sare,
- 50 grame de unt,
- ulei pentru prajit,
- zahar pudra pentru ornat.
Incalzim laptele cat sa fie caldut, adaugam sarea, zaharul si dizolvam in laptele caldut si drojdia. In faina facem un cuib in care turnam maiaua de mai sus si amestecam cu un pic de faina si lasam la dospit.
Cand maiaua a dospit, adaugam ouale, zaharul vanilat, coaja de lamaie, esenta de rom si untul topit.
Framantam pana aluatul face besici. Se pudreaza cu putina faina si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul. Dupa ce a dospit intindem aluatul intr-o foaie de grosimea degetului, dupa care se decupeaza cu un pahar. Le mai lasam un pic la dospit, dupa care le punem in baie de ulei fierbinte. Coacem pe ambele parti dupa care le asezam pe un servet la scurs, dupa care se pudreaza cu zahar si sunt nu-mai bune de servit.

Pofta buna!

miercuri, 3 decembrie 2014

Bancul serii

- Iubitule! Logodnicul lui Lili este mai tandru ca tine, ii spune mereu "perla mea"!
- El este bijutier. Eu sunt ginecolog. Cum ai vrea sa-ti spun?

luni, 1 decembrie 2014

Un banc simpatic

Ion şi Gheorghe se întorc acasă după călătoria la Bucureşti. Ajung la gară, se urcă în trenul de Cluj, îşi găsesc două locuri. - Măi Ioane, cât face trenul până la Cluj?
- Mult, mă. Toată ziua.
- Şi ce facem noi atâta timp?
- Păi, ce să facem, vorbim.
- Şi ce să vorbim noi toată ziua, mă?
- Ştiu eu? Hai să spunem ghicitori.
Zis şi făcut.
- Ia zi, Gheo, ce e mic, negru şi stă la mine în curte?
Trece un timp, ajunge trenul pe la Ploieşti.
- Auzi, Ioane, da’ are blană?
- Are, mă.
Pe la Braşov, Gheorghe întreabă din nou:
- Ioane, are şi patru picioare?
- Are, mă.
Spre Sighişoara dialogul con-tinuă:
- Şi îl ţii în lanţ, mă?
- Da, îl ţin în lanţ.
La Blaj:
- Nu-i aşa că e rău? Muşcă,
nu?
- Muşcă, mă, dacă nu te ştie.
Ajunge trenul şi la Teiuş.
- Mă, Ioane, n’o fi câinele?
- Ba câinele’i, mă. Da’ tu mare prost eşti. Ce ţi-a trebuit atâta timp ca să ghiceşti?
În gară la Apahida răspunde şi Gheorghe, supărat:
- Auzi, mă? Prost eşti tu. Eu ştiam de la Bucureşti, da’ dacă spuneam de atunci, ce mai vorbeam noi atâta drum?

O zi buna va doresc!